Tuesday, May 26, 2009

Apa Kabar? - Lama tak jumpa

Minggu lalu aku jalan-jalan di Pasar Tani di Kampung Air. Sedang aku membelek-belek bibit bunga dan bibit sayuran yang dijual, seorang kawan yang lama tidak ku jumpa menyapaku. "Apa kabar, lama tak jumpa!".
Memang sudah lama aku tak berjumpa dengannya, mungkin setahun, dua. Kalau tak silap kali terakhir aku jumpa dia di Tabung Haji - kursus haji. 'Cantek bunga-bunga ni kan?" katanya, aku menjawab "Ia, aku pun suka......tapi susah menjaganya kan?" .
Aku berkenan sepokok lada padi yang berbuah lebat. "Hairan ya, pokok lada ni rendah saja sudah berbuah," aku mengajukan pandangan pada penjual bunga. 'Memang bibit sekarang, kak' kata penjual bunga. Dalam hatiku - inilah kali hasil 'bio-tek'. 'Boleh dimakan kah ni, atau saja untuk perhiasan?' aku mengutarakan rasa sangsiku pada penjual bunga. "Dua-dua pun boleh" katanya.
Kawanku pula ada teori lain, mengapa pokok lada padi tu rendah-rendah sudah berbuah. Katanya menurut orang tua-tua, bila hendak menanam bibit, kita hendaklah berjalan dengan merendahkan badan kita - ini kononnya akan menghasilkan tanaman akan berbuah ketika ia rendah dan tidaklah meninggi - aku pun belum pula mencuba teori kawanku ini.

13 comments:

CHINA DOLL said...

ooo jadi kiranya aku ni beruntung la ni auntie. Pasal aku tak payah tanam lada. Burung birak di rumah tu lada tumbuh sendiri hehehe... sudah tu menjadi pulak tu. Last2 aku jual lada tu di pasar. Hehehe.

kyro said...

ChinaDoll,kau tau ka itu burung dia makan lada siapa? dia makan lada auntie aragangtandik tu pas tu dia birak dirumah mu.ertinya kau mesti bagi juga lada tu sikit sama auntie sekira-kira sama banyak sama taik burung tu hahaha

Cherry said...

hmm... cerita pasal lada, pertama kali aku nampak lada aku ikut si dang putik di belakang rumah. Si dang bilang jangan gosok mata, tapi time tu jugalah mata aku gatal. Nda pun mengkali tindakan refleks budak nakal, yang di bilang jangan la aku mo pi buat. apa lagi punya padas mata aku ingat aku buta, terus aku teriak2 nangis cakap aku buta.. hahahaha...

CHINA DOLL said...

Auntie, kenapa lama senyap? Update la blog tu. Ada tag dan award menanti di blog saya. Nanti buat ya.

CHINA DOLL said...

To Kyro, Bah... nanti aku bagi lada sama auntie.

Myelsakee said...

auntie liau, kenapa ini blog lama menyepi??? bersarang labah labah sudah ni ;P

Anonymous said...

I just found the website who reviews about
many
home based business

If you want to know more here it is
home based business opportunity
www.home-businessreviews.com

Bunga Negara said...

Nda sudah aku dapat akses blog ku ni - terlupa passwordnya

Anonymous said...

Yes! Finally someone writes about a beautiful mind.
Also see my webpage :: heart burn remedy

Anonymous said...

Hi! I could have sworn I've been to this website before but after looking at a few of the articles I realized it's new to me.

Regardless, I'm certainly delighted I came across it and I'll be book-marking it and checking back
often!
Look at my website : accessori nautica

Anonymous said...

Hi there mates, its fantastic paragraph about tutoringand fully explained,
keep it up all the time.

Review my homepage Raspberry Ultra

Anonymous said...

The articleice Machines introduces:This article about How To Buy Commercial Ice Machines For Restaurant,With the introduction of cutting edge and innovative technologies, a commercial ice machine is no longer a bulky device producing insanitation, consuming a lot ...

If you need more ice Machines infomation about How To Buy Commercial Ice Machines For Restaurant, Click here to find.

With the introduction of cutting ice Machines edge and innovative technologies, a commercial ice machine is no longer a bulky device producing insanitation, consuming a lot of energy, making noise, and taking a lot of time to make the needed supply of ice. As a result of high end technologies, commercial ice machines are able to achieve “being green” the highest levels of energy and water conservation. Now a commercial ice machine can easily produce from 65 pounds to 2,000 pounds of ice cubes in a day. You can find varied shapes of ice cubes such as dice, half dice, octagon, crushed, nugget, and flake.

Commercial ice machines are the standalone units,ice Machines designed to produce large quantities of ice for various commercial purposes. Once installed, these commercial ice makers are pretty automatic and do not need much attention from you or your staff. These factory-made machines consist of a condensing unit and ice-making section that operates as an integrated unit to make ice, an ice bin or a storage unit to store the created ice and a dispensing unit to dispense the ice out of the machine. Many automatic ice machines use moving water to create an improved quality of ice cubes. They work on the principle of “faster the water moves the better the ice quality becomes”. In this process, the air and un-dissolved solids get washed away. This results in pure and clear ice production.

Large amounts of ice are demanded for various purposes in many ice Machines commercial entities such as Restaurants, Bars, Ice Cream Parlors, Bakeries, Country Clubs and Golf Courses. A commercial ice machine is the perfect choice for such places as the large quantity of ice also needs to be a certain quality as well. Automatic commercial ice machines will make plenty of ice of equal size in a short span of time. All you need to do is just start the machine and set the required functions, and leave the rest up to the machine. You will get good quantity of quality ice in a short amount of time. In addition, many commercial ice machines come with a self cleaning function. This will help maintain the quality and quantity if the produced ice while decreasing the time that you and or your staff must spend with the machine.

Keep in mind that there are two varieties of ice machines: air cooled and waterice Machines cooled. Air cooled ice machines use air to disperse the heat, whereas water cooled ice machine uses water to do the same function. Air cooled ice machines use more energy and also are much noisier than water cooled ice machines. However, they are more affordable than water cooled ice machines.

An assorted collection of wonderful, fast and energy efficient commercial ice makers are readilyice Machines available in the market. Various renowned and reliable manufacturers have come up with their unique range of these amazing machines. Numerous models that create different types and sizes of ice are available in the local and online market. A competitive urge of creating more efficient and cost effective ice machines, has left the customers and consumers with a distinctive variety of these units in which to choose.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)