Tuesday, March 10, 2009

"Jangan jadi orang susah, kerana kita akan menyusahkan orang lain. Jadilah orang senang kerana kita akan menyenangkan orang lain " - Dipetik dari blog SMK Teknik

he he he aku ada ni kawan, memang dia ni
'orang susah' dan bikin susah punya orang. Dia ni kan kalu becakap nda pernahlah 'positif' mesti 'negetif'. Hey orang jenis ni kan memang bikin susah punya. Kadang-kadang aku geram juga, tapi last-last aku bikin nda dengar je.

Semua perkara dia lihat dari sudut negetifnya dulu - dan kebanyakannya yang negetif saja yang dia besar-besarkan. Antara kata-katanya yang sering aku dengar ialah -

- pemimpin ''eeeeeh" - maksudnya kenyang makan suap.
- Pemimpin nda pandai buat kerja asyik fikirkan 'perut sendiri' je.
- Pemimpin pilih kasih, pilih bulu.
- Pemimpin sombong nda perihatin nda mesra rakyat

Betul-betul menyakitkan telinga lah jenis manusia ni. Bikin susah orang.

Alangkah bagus kalu dia bilang:

- Pemimpin bersikap amanah dan jujur
- Pemimpin pandai buat kerja - memberi kesenangan kepada rakyat
- Pemimpin adil dan saksama
- Pemimpin mesra rakyat, tidak sombong dan berhati perut.

kAN kah ini bikin SENAng Orang.

6 comments:

Tanak Gouton said...

hai...hehee,siuk pula baca ini entry akak ni.
Itu urang cakap ikut mata,fikiran,hati dan mulut dia baitu..:)

Cherry said...

actually kalau pikir negatif result pun akan jadi negatif... begin a day with a smile and everything will smile with you.. kan kak?

AragangTandik said...

hi, Tanak gouton and Cherry - tks kerna baca entry akak. Live life to the fullest. Take Care both of u.

kyro said...

Negative thinking = negative action = negative result.

akibaragon said...

mimang ada urang begini...sukaaa butul mengomplen.tapi ada juga bagus dia urang begini ini.ibaratnya diurang ini macam durian bah...tajam dia punya duri bau lagi dia punya isi.tapi sekali rasa pasti nak lagi... hehehe....sehingga menjilat jari.

NONG said...

akibaragon...lucunya ulasan ko ni.. hahahaaaaaa.
HIDUP BIAR SEDAP bilang itu iklan sana tv bo..:)