Wednesday, November 12, 2008

Politik Politik Politik

Hari minggu tu (Ahad 9 November 2008) aku sama geng-geng Johan Niaga plus Idekora temasuklah si adek, si sly, si noh & ehem ehem eh sumandak, pigi Sikuati, Kudat. Wah ramai pula bah kami tu ada tiga kerita kali tu. Aku jalan duluan sama dadi si pais. Limpas Kota Belud, aku rasa lapar pula terus aku bawalah dadi pais singgah di R& R disimpang menuju Kudat & Kota Marudu.

'Adakah orang jualan disana tu? macam sunyi je' dadi si pais bilang. Kami park kereta, terus tinjau-tinjau, adalah satu gerai buka tapi was-was pula mau makan. Ada juga ditulis notis bilang "No Pork Serve' tapi entahlah rasa-rasa nda yakin pula. Kami minta roti bakar (Terpampang dalam Menu) nda juga ada pula. Last-last kami pigi Kota Marudu, cari makan. Kami makan di Marudu Inn, sedap jugalah makanan disana tu. Udang dia fresh. Nah kan sekarang ni begaruk sudah aku ni gatal - alegeric, tapi nda menahan napsu, makan juga tu udang. Tanggung sendirilah. Siap makan kami terus pigi Sikuati.

'Dimanakah mesyuarat UMNO Bahagian Kota Marudu tu?' aku tanya dadi si pais. Dadi c pais pun telepon om tok - 'ooh SMK Sikuati II' . Dadi si pais tanya aku dimana tu, aku bilang ada juga signboard bah tu. Aku ni lamaaaa sudah nda pigi Sikuati. Kalau pulang kampung di Tandek, paling-paling pigi kedai Tandek atau pigi Bandau (Kota Marudu). Woui na jauh bah pula tempat mesyuarat ni, kenapa nda di Dewan Kota Marudu je ? Kasi senang orang pigi kali atau kasi susah? - Politik politik.

Last-last sampai jugalah kami ditempat mesyuarat tapi suuuunnnnnyi saja. Kenapa? belum start kah? - Kami tanya orang disitu - Oh rehat - makan tengahari.

Kami ni bukan juga perwakilan bah, tapi saja jadi penyibuk he he he. UMNO kan semua orang punya oooops salah ahli UMNO punya. Kami pun ahli UMNO juga bah. Dulu-dulu kami ni satu keluarga penyokong kuat USNO. Sanggup mati kebuluran Ooooo. UMNO tu macam serupa USNO juga kan? Cuma, buang 'S' ganti M saja. Betul nda? Tapi harap-harap nda jadi macam USNO, sudah "hilang di mata tapi dihati jangan".

Kami jumpa Om Tok, terus pigi Kudat makan di kedai kopi India. Si Asraf makan nasi sama ikan masin sama sambal mangga lagi - wah beliur aku, tapi tadi baru juga aku makan nasi, kalu makan lagi ni wah takut pula tambah berat badan. EMMMmm dadi si pais, ndak kira sudah makan tadi, makan lagi dia. ' "Emmm di rumah nda buli ada ikan masin ni. Si kawan tu tinggi darah .... nanti dia berabis makan" bilangnya dadi c pais. Bah, kalu tais lius meninguk si Asraf makan ikan masin sama sambal mangga tu, makan sajalah, jangan pula aku lagi dikasi ikut-ikut.

Siap makan kami balik pigi Dewan Persidangan. Si adek siap gantung kamera di leher lagi. Pemberita sambilan cum photographer - konon. Kesian bah nda dikasi masuk. Ambil gambar dari jendela sajalah. Tulah kau dek, gantunglah "PRESS" besar-besar dileher juga. Baru buli masuk he he.

Sambil menunggu keputusan pemilihan Office Bearer UMNO BAHAGIAN KOTA MARUDU 2008, kami pigi kedai kopi di Sikuati - Kedai kopi lagi!. Politik bukan synonym sama kedai kopi tau, walaupun macam ramailah - orang-orang politik kah itu ah? di kedai kopi. Keputusan? - Semua orang sudah tahu. Nda payah ceritalah.

Daddy Neng and Om Tok, our love and prayers goes to you both always. Hope both of you will be blessed with good health and happiness always.

1 comment:

(LT) CIKGU ANDROD SN said...

Lucukan? Parti - benda mati yang pandai kecil, pandai basar. pandai sakit, pandai mati. Ibu dan bapa kepada sesebuah parti adalah orang - haiwan idup. Haiwan inilah yang mematikan dan mengidupkannya. Tapi yang paling berkuasa adalah RAKYAT (tak kisahlah rakyat itu ada piara parti atau tiada). Saya fikir satu masa nanti - RAKYAT AKAN BILANG BEGINI: OMU NO (UMNO)...