Monday, November 3, 2008

MARI BELAJAR BAHASA - SABAH ?

Tiba-tiba aku rasa mau kumpul perkataan-perkataan yang biasa digunakan oleh urang Sabah bila berbual-bual sesama sendiri. Kalu ada siapa-siapa mau tambah, silakan:



  1. Ampai-ampai - terlantar
  2. Ampus - lelah
  3. Ambuyat, Ambulung (Kedayan) - sejenis makanan daripada sagu
  4. Alun-alun - jalanraya
  5. Buyuk - tipu
  6. Bubut - kejar
  7. Bahai - bakul (plastik atau kertas)
  8. Betaap - berbonceng
  9. Belo On (Bajau) - gila, senteng
  10. Bah - penambahan kata
  11. Bambangan - sejenis buah seperti quini
  12. Belunu - binjai manis
  13. Cangkir - cawan atau mug
  14. Dalus - sejenis karangan laut
  15. Golombon (Dusun) - gemuk
  16. Hinava - sejenis makanan
  17. Kelala (Berunai) - kenal
  18. Kau-kau (Cina) - keras, pekat
  19. Lugai-lugai (Macam bunyi Suluk pula kalu ini) - terkebil-kebil sendirian kan ertinya?
  20. Mangkir - mungkir, tidak hadir
  21. Ngam - kena, betul, tepat
  22. Nda - tidak
  23. Palui - kurang akal
  24. Pok pok (Cina) - tipis, cair
  25. Ping (Cina) - sejuk, ais
  26. Tumpe' - sejenis makanan seperti 'pancake'
  27. Tapau (Cina) - bungkus
  28. Tarap - sejenis buah
Aik macam ndak juga banyak yang aku ingat pula sama ada juga nda aku berani tulis
macam memaki lah pula.
P/S : Saja suka-suka, bukan pakar bahasa bah.

Ooops aku baca-baca blog aku jumpa perkataan yang aku lupa -

nda ampit - bukan ketiak tapi ertinya tidak dapat bahagian atau kehabisan
amai - usik (macam budak2 yang suka kacau barang yang tiada kena mengena sama dia)
bakat - parut atau kesan bekas luka atau kudis

tuhur - cetek
kelangkabut - tergesa-gesa
keraut - cakar
kenyat-kenyat - berdenyut-denyut

kebeliangan - terkejut hingga hilang semangatk
kuruyuk - aik aku pun nda tau macam mau explain - hentam ramai-ramai kah?
giuk - ulat
limpang - baring
limpas - lepas, lalu
lantu - hanyir
mundu - lanun
ngilu - apa macam mau explain ni ah?
siok - sedap, nyaman, bestlah


5 comments:

Cherry Lips said...

hahaha best best saya suka ini.nah saya tambah sikit apa yang saya ingat..

siring - tepi
tagar - karat
palis-palis -minta jauh dari bala (ngam ka tu? hehehe...)
betabang - pigi kasi bersih kawasan kebun
merumput - potong rumput pakai parang
gagamas - parang
manakau - mencuri

uina banyak sudah.. kamurang lagi tambah hehehe..

Aiso said...

bah aku tambah...

1. mononggilu = lap taik pakai daun atau rumput (hehe)

2. siou = sori

3. kurapak = bercakap, bukan kerupuk ki

3. pusas = apa arrr... nda pandai aku translate ni

4. mengintu = ?

5. mengendeng = ?

E-dude said...

banyak lagi tu..sini aku tambah pulak...
1. gustan - undur (betul ka ni aa)
2. saaanaaa (sambil memuncung mulut )- maksudnya jauh la tu
3. sana -maksudnya benda yand dimaksudkan dekat jak.
4. kaki ayam- tidak berselipar
5. santut / celana dalam /celana katak - underwear la tu.
6. spawa - horsepower
7. towel -tuala

Nazri Aldusuni said...

momoog - basuh
kinomol - minuman arak ( heheheh )
busul - pantat punggung ( dia juga ba tu )
tonsom - jeruk
tambang - rusa
sungot - ulat ( sadapp ba tu )

aik ... suda la tu bikin ketawa sendiri kakakakak

tokeypets said...

heheheh lucu....aku maw tambah lagi
1.keraut-cakar
2.cikui- tembikai
3.kepayas-betik

nakan lain...ada lagi bah tue banyak...tapi kebanyakan nya macam kami adik beradik jak yang taw taw...hehehe