Wednesday, January 28, 2009

DURIAN DURIAN DURIAN

Tadi petang aku pigi cari buah durian. Si Faiz siap nangis lagi mau makan durian. Kami pun drive lah pigi Jalan menuju ke Papar. Dekat Kem Lok Kawi adalah beberapa buah lori 'parking' ditepi jalan sarat dengan buah-buah durian. Ada juga menjual air tebu. Kami pun singgahlah membeli beberapa biji durian. Lepas tu kami patah balik menuju ke KK. Eish bukan fasal durian lah yang aku mau cerita ni. Fasal kami singgah dipondok jeti tepi jalan/pantai berdepan dengan Lok Kawi Kem. Cantek sudah tau kawasan ni ada pondok-pondok dan ditanam pokok-pokok hiasan. Tapi sayangnya KOTOR bah, sampah bertempiaran. DD si Pais bilang, 'bodoh punya Majlis Daerah Penampang - tong sampah pun nda ada.'
Aku nampak ada lagi bekas-bekas puntung kayu yang hangus berlongok ditangga jeti. Orang2 ni pun bodoh - ndalah pandai menjaga kemudahan awam. Sayang tempat dibikin cantek2 tapi kotor.

4 comments:

$en$ei said...

hmm... ada kena mengena sama tamadun dan peradaban kaitu?

AragangTandik said...

Entahlah macam mana kah kita mengajar orang supaya cintakan kebersihan. KALU begini, sudah tentu memberi image buruk pada pelancong yang datang ke negeri kita.

NONG said...

bestnya makan durian..
Kalau sya turun kk, boleh la ni minta belanja makan durian banyak2 kan..hehe
Pasal kebersihan ni kan,mula2 ja ba tu nampak rajin.Lama2 nah malas sudah tu.Mau kena blame baru buat kerja

ammeda said...

itu kg kelhiranku sis...sedeyy tgk keadaan disana...udah nda terurus...aduhhh masa balik cuti CNY baru2 ni penin tgk pantainya yg dulu putih mulus bersih tempat kami bersepupu rendam mandi sudah kotor dan memualkan...lebih2 lagi bila tgk penduduknya majoriti dari suku yg tak diketahui asal usulnya...hampir semua mereka membina rumah dipesisir pantai yg menjadi penyumbang utama pencemaran laut yg dulu byk ikan kembura , ketam suri , tembiayangan, kolo2 , tiram...hmmmmm

mujurlah aku ampit satu lot tanah warisan arwah nenek untuk aku membina pondok utk aku dan anak2 berteduh....